Úprava jednotlivých druhů ovoce

Ovoce před samotným kvašením upravujeme takto:

Švestky
Švestky se řadí mezi nejméně náročné ovoce na výrobu pálenky. Je to dáno pozdějším zráním plodů a tudíž menší náchylností na zvrhnutí kvašení. Obecné zásady jako je čistota a nepřítomnost stopek, větviček, trávy nebo plesnivých plodů nebudu již níže zmiňovat. U každého druhu ovoce platí sbírat plody zralé (až samy spadnou ze stromu) a naplnit bečku co nejdříve (za 4 až 5 dní).

Třešně
U tohoto druhu ovoce dáváme přednost tmavším odrůdám. Nádoby plníme pomačkanými odstopkovanými plody. Celé tvrdé ovoce se špatně rozkládá. Kvasný proces probíhá velmi rychle a obvykle netrvá déle než 3 - 4 týdny. Kvas je potřebné po prokvašení co nejdříve destilovat. Výtěžnost ze 100kg ovoce je cca 7 - 8 litrů 50% destilátu. Obecně lze říci, že třešňová pálenka je ze všech ovocných destilátů nejméně kvalitní (málo aromatická, chuti nevýrazné).

Jablka a hrušky
Vyzrálé ovoce musíme podrtit. Celé ovoce, případně krájené, se plně nerozloží, což snižuje výtěžnost i kvalitu destilátu. Nejkvalitnější jablkovci získáme kvašením čisté jablečné šťávy. Kvašení trvá 6 - 10 týdnů, v závislosti na teplotě kvasného prostoru (kvas v teplé místnosti bude podstatně rychleji hotový). Výtěžnost ze 100 kg kvasu je asi 7 litrů 50% destilátu. U hrušek je nutno pálit kvas ihned po vykvašení (nebezpečí zvrhnutí kvašení). Po telefonické domluvě z obsluhou pálenice k nám můžete dovézt kvas i bez předchozí rezervace.

Meruňky a broskve
U tohoto ovoce platí stejné zásady jako u švestek, jen je nutno ovoce před pálením vypeckovat!! Nám se velmi osvědčila zelená přepravka na ovoce, přes kterou se již vykvašená hmota přecedí. Další variantou je odpeckovat ovoce ještě před kvašením, ale je to velmi namáhavá a zdlouhavá práce. V průběhu kvašení se z pecek kyselina kyanovodíková uvolňuje pouze v nepatrném množství, takže odpeckování před kvašením nemá žádný význam.

 

Please publish modules in offcanvas position.