Domácí tajemství
• 1 l bílého vína,
• 1 l slivovice,
• 70—80 dkg cukru,
• 2 citrony,
• 1 pomeranč,
• 1 vanilkový cukr,
• 2 dcl rumu.
V průběhu tří týdnů občas zamícháme, pak scedíme.
Vaječný koňak
• 6 žloutků
• 25 dkg cukru
• 1/2 l sladké smetany
• 1 vanilkový cukr
• 1/2 l slivovice
Slivovičáček naší babí
• 1 černé pivo
• 50 dkg cukru krystal
• 5 dkg černé čokolády na vaření
• 5 dkg kakaa
• 2 dcl slivovice
Pivo a kakao smícháme za studena, potom dáme vařit a nakonec přidáme čokoládu i s cukrem. Vaříme ještě 5 až 10 minut a poté přidáme slivovici.
Zázvorový pálivec
Do 0,7 l slivovice nakrájet
• čerstvý zázvor velký jako dlaň,
• celou limetku i s kůrou,
• jednu suchou papriku zvanou beraní roh,
• trubičku skořice.
Jemnější je se lžičkou lipového medu.
Necháme měsíc stát (ale 2x týdně potřept). Pořádný pálivec zlaté barvy, který pěkně prohřeje trubku i žaludek.
Likér ze slivovice a bílého vína
• 1 l bílého vína
• 1/2 l slivovice
• 40 dkg pískového cukru
• 1 deci rumu
• 2 řádně omyté citrony nakrájené na kolečka
• 2 celé vanilky (2x2 cm)
Všechno dáme do dvoulitrové láhve, necháme asi deset dní stát (občas zamícháme), potom přelijeme přes jemné plátno a můžeme konzumovat jako aperitiv. Likér je ale dobré ještě vychladit v lednici.
Slivovice proti chřipce
0,5 l slivovice
0,5 kg citrónů
400 ml medu
1. Citróny zbavené pecek vymačkáme
2. Šťávu začneme pozvolna zahřívat, přidáme med a občas vše zamícháme
3. Jakmile se med ve šťávě z citrónů rozpustí, sundáme nádobu ze zdroje tepla a přilijeme slivovici
4. Zamíchaný a vychladlý nápoj přelijeme do uzavíratelných lahví.
Doporučení: Takto připravenou ochucenou slivovici před použitím zahřejeme, ale nevaříme! Užíváme po ránu i večer na dobrou noc.
Slivovice pro dámy
1 l slivovice
5 lžic strouhaný kokos
5 ks citron
1 balíček vanilkový cukr
500 g cukr krupice
1 l polotučného mléka
Připravíme si všechny ingredience a ze všech pěti citronů vymačkáme šťávu.
Vše nalijeme do láhve třeba od okurek a necháme odležet v chladu nejméně čtyři dny. Každý den promícháme. Před podáváním slivovici pro dámy filtrujeme přes kávové filtry.
Pomerančový likér ze slivovice
1.5 l slivovice
3 pomeranče
4 citrony
350 ml vody
0.5 kg cukru krystal
2 vanilkové cukry
15 hřebíčků
250 ml rumu
1. Pomeranče a citrony oloupeme a nakrájíme na kostičky, u citronů oloupeme i bílou část kůry, aby likér nebyl hořký.
2. Vodu svaříme s cukrem a vanilkovým cukrem, několik minut necháme projít varem.
3. Slivovici nalijeme do vhodné uzavíratelné nádoby, přidáme nakrájené citrony a pomeranče, hřebíčky a nakonec i vychladlý cukerný roztok.
4. Necháme louhovat minimálně 14 dnů. Po uplynutí této doby likér zcedíme a nalijeme do něj 1/4 l rumu, promícháme a nalijeme do láhví.
Slivovice s medem recept
0,5 l slivovice
0,5 l medu (oboje nejlépe domácí)
Postup přípravy receptu
1. Do litrové láhve pomocí trychtýře nalijeme med a dolijeme slivovicí. Důkladně protřepeme.
2. Necháme zrát minimálně 3 měsíce a po tuto dobu láhev jednou týdně protřepáváme.
3. Podáváme vychlazené jako likér nebo je z toho výborný "grog", který voní tím ovocem, ze kterého byla slivovice vypálená.
Ořechovka – likér
1 litr slivovice nebo vínovice nebo čistého lihu
20 ks zelených ořechů (sklízíme v druhé polovině června kdy mají nevyvinutou skořápku a mléčné jádro)
6 ks nového koření
5 hřebíčků
trochu zázvoru (sušený)
špetka fenyklu
špetka anýzu
půl citronu
kousek skořice
vanilky
pomerančové kůry
1/4 cukru
1/2 l vody
(4 l sklenici)
1. Ořechy nakrájíme na měsíčky, přidáme 6 nových koření, 5 hřebíčkú, trochu zázvoru, špetku fenyklu, anýzu a půl citronu, kousek skořice, vanilky, pomerančové kůry a zalijeme alkoholem.
2. Necháme 14 dní za oknem na slunci.
3. Rozvařit 1/4 kg cukru 1/2 l vody a ořechovku osladit a přecedit přes plátýnko. Potom nechat chvíli uležet a popíjet.
Domácí griotka
1 l višňového vína nebo třešnového vína
12 kg cukru
griotková trest celá
slivovice
Víno dáme trochu ohřát tak, aby se v něm rozpustil cukr, do studeného dáme trest, dolijeme podle chuti slivovicí může být chalupářská slivovice.
Likér z rakytníku proti chřipce
plody rakytníku
slivovice
1. Připravíme si plody rakytníku, opereme a plníme do tmavé lahve. Zalijeme slivovicí a necháme 6 týdnů louhovat.
2. Každý den na lžičku slivovice a 2 kuličky rakytníku je prevencí proti chřipce.
Jahodový sen
5 cl jahodového likéru
5 cl slivovice
sekt
čerstvá jahoda
Do široké sektové sklenice nalejeme jahodový likér. Sklenici nakloníme a likér rozlijeme po stěnách.
Pomalu přidáme slivovici a sklenici dolijeme sektem. Vše ozdobíme jahodou.
Medvědí mléko
2-3 lžičky medu
15 cl mléka
5 g. čaje
5 cl slivovice
Svaříme mléko s medem a necháme v něm vylouhovat čaj. Nalijeme do porcelánového hrnečku a přidáme slivovici.
Slivovice Lady
slivovice 3 cl
smetana 3 cl
malinový sirup 3 cl
Ingredience slijeme a protřepeme v šejkru.
Slivovice Fix
slivovice 5 cl
ananasový džus 2 cl
citronová šťáva 1 cl
malinový sirup 1 cl
Do šejkru vložíme led, přidáme všechny ingredience a protřepeme. Přes sítko nalijeme do koktejlky a ozdobíme plátkem citronu.
Malinová Slivovice
slivovice 3 cl
malinový sirup 3 cl
soda na dolití
Do vychlazené sklenky na víno dáme dvě kostky ledu, sirup, slivovici a dolijeme sodou. Nápoj ozdobíme malinou.
Absint
• 30g pelyňku
• 40g anýzu
• 5g anděliky
• 4g fenyklu
• 1 litr 50% jablečného destilátu
• 50-100 g cukru
Směs smícháme a necháme uležet cca 25 dnů, pak scedíme, případně přefiltrujeme a dle chuti dosladíme cukrem.
Likér z červeného rybízu
• 530 ml odkalené rybízové šťávy
• 0,5 litru 50% jablečného destilátu
• 400 g cukru
Rybízovou šťávu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a přidáme destilát. Řádně promícháme, necháme ustát a pak zfiltrujeme.