Naše pálenice se snaží vycházet zákazníkům vstříc a ulehčit jim starosti z přípravou kvasu. Již šestým rokem nabízíme zájemcům možnost dovézt k nám zralá jablka a zhruba za 4 až 5 týdnů si přijet pro hotovou pálenku.
Jak to provést?
Zájemce o tuto službu musí zralá a nenahnilá jablka zavézt do naší moštárny v Martinicích, která je v objektu Staré hospody. Tam mu jablka zvážíme, změříme cukernatost a hned se dozví, kolik pálenky si za čtyři týdny odveze. Je nutné si s sebou vzít občanský průkaz, protože se na místě vypisuje přihláška na pálení pro celní úřad. Platba probíhá až při převzetí pálenky.
Kdy začínáme
Rané a letní odrůdy jablek vzhledem k nízké kvalitě pálenky nezpracováváme. Na jablečnou pálenku jsou vhodné prakticky všechny druhy podzimních a pozdně podzimních odrůd jablek. Letošní sezónu zahajujeme v pondělí 26. srpna 2024. K výrobě pálenky jsou nevhodná jablka popadaná vlivem sucha nebo v důsledku napadení pilatkou. Cukernatost a kvalita jablek bude měřena a v případě nekvalitních jablek jsme nuceni zákazníka odmítnout.
Otevírací doba odběru jablek
Po - Pá | 7.00 - 11.00 | 13.00 - 16.00 |
Jiné termíny jen po telefonické domluvě na čísle 724 845 044.
Důležité: Prosím, nejezděte přes polední přestávku (11.00 - 13.00 hodin). Není kde zaparkovat.
Při dodávce většího objemu jablek je možné si oproti záloze půjčit velkoobjemový box na ovoce. Provozovna je vybavena vysokozdvižným vozíkem a tak se proces přejímky výrazně urychlí.
Proč to děláme?
Prvotní myšlenkou bylo zvýšit vytíženost pálenice koncem léta, kdy ještě nemáme tolik zákazníků, abychom pálili každý den. Také doufáme, že touto službou přilákáme i zákazníky nové, kteří nemají možnost nebo čas si kvas zakládat doma.
Ceník sdíleného pálení
Sezóna pálení 2024 - 2025
Cena za jeden litr 50% pálenky je 200,- Kč. Platí se až po převzetí pálenky.
Jak se to dělá
Jakmile jablka převezmeme, jsou nasypána do linky, která je umyje. Pak je dopravník převeze do šnekového kontinuálního lisu s kapacitou 1200 kg/h. Vylisovaný mošt putuje čerpadlem do nerezových tanků o objemu 2500 litrů. V tancích jablečný mošt 4 až 5 týdnů kvasí, pak je přepraven do pálenice v Přílepích, kde proběhne samotná destilace.
Hotovou jablečnou pálenku si pak zákazník převezme v moštárně v Martinicích.
Je rozdíl mezi kvasem založeným doma a tím naším?
Rozhodně. U nás všechno ovoce projde tlakovým mycím procesem, což v domácích podmínkách nejde. Dále je ovoce vymoštováno, tak kvas zbavíme nežádoucích látek jako jsou třísloviny, ovocné vosky a ethylkarbamát, které obsahují stopky, slupky a jádřince.
Velký vliv na kvalitu a hlavně množství pálenky má uskladnění ve velkoobjemových nerezových tancích, kde kvasný proces probíhá daleko příznivěji než v menších nádobách.
Podrobnější informace o sdíleném pálení na telefonu: 724 845 044