Sdílené pálení - co to je

Naše pálenice se snaží vycházet zákazníkům vstříc a ulehčit jim starosti z přípravou kvasu. Již čtvrtým rokem nabízíme zájemcům možnost dovézt k nám zralá jablka a zhruba za 4 až 5 týdnů si přijet pro hotovou pálenku.

Jak to provést?

Zájemce o tuto službu musí zralá a nenahnilá jablka zavézt do naší moštárny v Martinicích, která je v objektu Staré hospody. Tam mu jablka zvážíme, změříme cukernatost a hned se dozví, kolik pálenky si za čtyři týdny odveze. Je nutné si s sebou vzít občanský průkaz, protože se na místě vypisuje přihláška na pálení pro celní úřad. Platba probíhá až při převzetí pálenky.

Kdy začínáme

Sklizňová zralost jablečných odrůd vhodných k výrobě pálenky začíná od druhé poloviny září. Na jablečnou pálenku jsou vhodné prakticky všechny druhy podzimních a pozdně podzimních odrůd jablek. K výrobě jablečné pálenky jsou nevhodná nezralá jablka popadaná vlivem sucha nebo v důsledku napadení pilatkou. Zralost dovezených jablek kontrolujeme refraktometrem a zákazníka s nezralými jablky bychom byli nuceni odmítnout.

Otevírací doba odběru jablek

Jen po telefonické domluvě na čísle 724 845 044.

Důležité: Prosím, nejezděte přes polední přestávku. Není kde zaparkovat.

Proč to děláme?

Prvotní myšlenkou bylo zvýšit vytíženost pálenice koncem léta, kdy ještě nemáme tolik zákazníků, abychom pálili každý den. Také doufáme, že touto službou přilákáme i zákazníky nové, kteří nemají možnost nebo čas si kvas zakládat doma.

Ceník sdíleného pálení

Zákazník zaplatí stejnou cenu jakou by platil, pokud by si kvas dělal doma sám a do pálenice si ho sám zavezl. Tedy 127,50 Kč za 1 litr hotové 50% pálenky. Platí se až po převzetí pálenky.

Jak se to dělá

Jakmile jablka převezmeme, jsou nasypána do linky, která je umyje. Pak je dopravník převeze do šnekového kontinuálního lisu s kapacitou 1200 kg/h. Vylisovaný mošt putuje čerpadlem do nerezových tanků o objemu 2500 litrů. V tancích jablečný mošt 4 až 5 týdnů kvasí, pak je přepraven do pálenice v Přílepích, kde proběhne samotná destilace.

Hotovou jablečnou pálenku si pak zákazník převezme v moštárně v Martinicích.

Je rozdíl mezi kvasem založeným doma a tím naším?

Rozhodně. U nás všechno ovoce projde tlakovým mycím procesem, což v domácích podmínkách nejde. Dále je ovoce vymoštováno, tak kvas zbavíme nežádoucích látek jako jsou třísloviny, ovocné vosky a ethylkarbamát, které obsahují stopky, slupky a jádřince.

Velký vliv na kvalitu a hlavně množství pálenky má uskladnění ve velkoobjemových nerezových tancích, kde kvasný proces probíhá daleko příznivěji než v menších nádobách.

Podrobnější informace o sdíleném pálení na telefonu: 724 845 044 

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.