Sdílené pálení - co to je

Naše pálenice se snaží vycházet zákazníkům vstříc a ulehčit jim starosti z přípravou kvasu. Již třetí sezónu nabízíme zájemcům možnost dovézt k nám zralá jablka a zhruba za 4 až 5 týdnů si přijet pro hotovou pálenku.

Jak to provést?

Zájemce o tuto službu musí zralá a nenahnilá jablka zavézt do naší moštárny v Martinicích, která je v objektu Staré hospody. Tam mu jablka zvážíme, změříme cukernatost a hned se dozví, kolik pálenky si za čtyři týdny odveze. Je nutné si s sebou vzít občanský průkaz, protože se na místě vypisuje přihláška na pálení pro celní úřad. Platba probíhá až při převzetí pálenky.

Kdy začínáme

Sklizňová zralost jablečných odrůd vhodných k výrobě pálenky začíná od druhé poloviny září. Na jablečnou pálenku jsou vhodné prakticky všechny druhy podzimních a pozdně podzimních odrůd jablek. K výrobě jablečné pálenky jsou nevhodná nezralá jablka popadaná vlivem sucha nebo v důsledku napadení pilatkou. Zralost dovezených jablek kontrolujeme refraktometrem a zákazníka s nezralými jablky bychom byli nuceni odmítnout.

Otevírací doba odběru jablek

Úterý 7 - 11 hodin 13 - 17 hodin
Čtvrtek 7 - 11 hodin 13 - 17 hodin
Sobota 7 - 17 hodin  

Důležité: Prosím, nejezděte přes polední přestávku. Není kde zaparkovat!

Při větším množsví jablek si lze předem telefonicky domluvit i jiný termín.

Proč to děláme?

Prvotní myšlenkou bylo zvýšit vytíženost pálenice koncem léta, kdy ještě nemáme tolik zákazníků, abychom pálili každý den. Také doufáme, že touto službou přilákáme i zákazníky nové, kteří nemají možnost nebo čas si kvas zakládat doma.

Ceník sdíleného pálení

Zákazník zaplatí stejnou cenu jakou by platil, pokud by si kvas dělal doma sám a do pálenice si ho sám zavezl. Tedy 120 Kč za 1 litr hotové 50% pálenky. Platí se až po převzetí pálenky.

Jak se to dělá

Jakmile jablka převezmeme, jsou nasypána do linky, která je umyje. Pak je dopravník převeze do šnekového kontinuálního lisu s kapacitou 1200 kg/h. Vylisovaný mošt putuje čerpadlem do nerezových tanků o objemu 2500 litrů. V tancích jablečný mošt 4 až 5 týdnů kvasí, pak je přepraven do pálenice v Přílepích, kde proběhne samotná destilace.

Hotovou jablečnou pálenku si pak zákazník převezme v moštárně v Martinicích.

Je rozdíl mezi kvasem založeným doma a tím naším?

Rozhodně. U nás všechno ovoce projde tlakovým mycím procesem, což v domácích podmínkách nejde. Dále je ovoce vymoštováno, tak kvas zbavíme nežádoucích látek jako jsou třísloviny, ovocné vosky a ethylkarbamát, které obsahují stopky, slupky a jádřince.

Velký vliv na kvalitu a hlavně množství pálenky má uskladnění ve velkoobjemových nerezových tancích, kde kvasný proces probíhá daleko příznivěji než v menších nádobách.

Podrobnější informace o sdíleném pálení na telefonu: 724 845 044 

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.